24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Banany w kawie


Składniki:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 4 łyżeczki mielonej kawy
  • łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami. 1 porcja zawiera: 1,8 g białka, 2,3 g tłuszczu, 2 g błonnika, 0 mg cholesterolu.

Poziom trudności:

łatwy