24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Brzoskwinie upojone Tequilą


(lub banany)

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie (lub 4 banany)
  • pół szklanki soku pomarańczowego 2 płaskie łyżki masła
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki tequili
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie sparz we wrzątku przez minutę, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i ułóż przecięciem do dołu w naczyniu do zapiekania. Banany po prostu obierz ze skórki i przekrój na 2 części w poprzek.

2. Rozpuść masło, zmieszaj z sokiem i tequilą oraz skórką z pomarańczy i polej tym owoce.

3. Zmieszaj cukier z cynamonem i wysyp grubszą warstwą na brzoskwinie. Piecz pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C. Podawaj gorące-nałóż porcję owoców i polej je dodatkowo powstałym sosem. Możesz podać z niesłodzoną ubitą śmietaną lub dla kontrastu z lodami cynamonowymi lub waniliowymi. Gościom załóż sombrera!

Poziom trudności:

łatwy