24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Brzoskwinie w kremie szodonowym


Składniki:

  • 3 brzoskwinie (6 połówek) z puszki
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 żółtka
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki cukru pudru
  • półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
  • kilka wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Owoce osączyć na sicie, pokroić w grubą kostkę, ułożyć w niskiej salaterce. Mąkę wymieszać z niewielką ilością śmietanki. Pozostałą śmietankę wlać do małego rondelka, zagotować, wlać śmietankę z mąką, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Gorący płyn wlewać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Następnie dodać wino i cukier waniliowy. Schłodzonym sosem polać brzoskwinie. Każdą udekorować połówką orzecha. 100 g - 160 kcal.

Poziom trudności:

łatwy