24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Brzoskwiniowo-ryżowy pudding


brzoskwinie z ryżem...

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • niepełna szklanka ryżu
  • skórka z cytryny
  • łyżka brzoskwiniowego dżemu
  • 6 łyżek cukru
  • białko

Sposób przygotowania:

Mleko dokładnie wymieszać z cukrem, wsypać do niego skórkę obraną z cytryny. Ryż opłukać, wsypać do mleka i gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać dżem, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć ją z gorącym kleikiem. Całość przełożyć do salaterki opłukanej zimną wodą. Gdy masa zgęstnieje, odwrócić naczynie dnem do góry i szybkim ruchem wyłożyć pudding na talerz. Na wierzch ułożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.

Poziom trudności:

łatwy