24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń kakaowy


Składniki:

  • 6 dkg tłuszczu
  • 20 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 3/4 pojedynczego proszku spulchniającego
  • 16 dkg cukru, 1/4 litra mleka
  • sól
  • 2 dkg kakao
  • 1 dkg masła i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Przygotować formę budyniową i nastawić wodę. Utrzeć tłuszcz z jajem, dodając cukier, kakao i po trochu wlewając część mleka. Dosypać mąkę, dodać resztę mleka, starannie rozetrzeć, dodać sól. Na końcu wsypać proszek, rozetrzeć go z ciastem. Ciasto wylać do formy, zamknąć ją, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45 min. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić je od ścian formy i wyłożyć na okrągły półmisek. Gdy ciasto trochę przestygnie, pokroić i podawać z sorbetem surówkowym, sokiem owocowym, lub słodkim sosem.

Poziom trudności:

łatwy