Przepisy >> Desery >> Budyń kokosowy zapiekany

Składniki:
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- skórka z cytryny
- 1.5 szkl. mleka
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru do piany
Sposób przygotowania:
Do miski włożyć bułkę tartą, cukier, wiórki kokosowe i startą skórkę cytrynową. Część wiórków odłożyć. Zagrzać mleko z masłem, zalać suche składniki, odstawić na 5 min. Żółtka wymieszać z masą i wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Piec przez 20 - 30 min. w temp. 160°C. Ubić białka na pianę, dodając po trochu cukier. Pianę wyłożyć na budyń, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wstawić do piekarnika (110°C).
Poziom trudności:
łatwy