24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń kokosowy zapiekany


Składniki:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • skórka z cytryny
  • 1.5 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru do piany

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć bułkę tartą, cukier, wiórki kokosowe i startą skórkę cytrynową. Część wiórków odłożyć. Zagrzać mleko z masłem, zalać suche składniki, odstawić na 5 min. Żółtka wymieszać z masą i wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Piec przez 20 - 30 min. w temp. 160°C. Ubić białka na pianę, dodając po trochu cukier. Pianę wyłożyć na budyń, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wstawić do piekarnika (110°C).

Poziom trudności:

łatwy