24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń makowy


Składniki:

  • 14 dkg maku
  • 12 dkg cukru
  • 4 dkg skórki pomarańczowej
  • 4 białka (piana)
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 4 żółtka
  • 1 dkg masła i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Mak zalać wrzącą wódą i odstawić. Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osączyć, zemleć kilka razy przez gęste sito (pasztetowe). Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową. Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 min. Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia. Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje. Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu. Podawać z sosem z wina lub waniliowym.

Poziom trudności:

łatwy