24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń migdałowy


Składniki:

  • 10 dkg słodkich i 10 ziaren gorzkich migdałów
  • 2 duże bułki
  • mleko
  • 6 zółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. śmietany
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Migdały sparzyć i utrzeć na miazgę. Otrzeć na tarce z wierzchniej skórki bułki i namoczyć w mleku, potem wycisnąć mocno i utrzeć w donicy razem z migdałami, wbijając po jednym z 6 żółtek, dodając 2 łyżki cukru i szklankę śmietany. Domieszać pianę z białek i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze. Na wydaniu oblać sokiem i ubrać konfiturami.

Poziom trudności:

łatwy