24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń orzechowy


Składniki:

  • 10 dkg orzechów włoskich bez łupin
  • 5 dkg bułki tartej
  • 5 dkg masła
  • 4 jaja
  • 5 dkg cukru pudru
  • skórka z cytryny i pomarańczy do smaku
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, startą skórką cytrynową i pomarańczową. Wymieszać lekko z ubitą na sztywno pianą z białek przesypując tartą bułką i orzechami. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, nałożyć masę, szczelnie zamknąć i gotować w kąpieli wodnej około 60 minut. Ugotowany i przestudzony budyń wyjąć z formy.

Poziom trudności:

łatwy