24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń parzony


Składniki:

  • 3 łyżki margaryny
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 30 dkg mąki
  • 3 dkg migdałów
  • 1.5 łyżki cukru
  • nać pietruszki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Zagotować wadę z dodatkiem margaryny i śmietany. Wsypywać do wrzątku mąkę, stale mieszając, aby utworzyła się ciasto jak na ptysie. Gdy przestygnie - wbijać po jednym jaju, dodać uprzednio sparzane i poszatkowane migdały oraz pozostałe składniki. Masę włożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką filiżanek. Wstawić je do naczynia z wadą. Przykryć papierem pergaminowym i gotować na parze pod przykryciem. Podawać z sosem koperkowym lub śmietanowym.

Poziom trudności:

łatwy