24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń waniliowy


Składniki:

  • 10 dkg mąki krupczatki
  • 5 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 jaj
  • 250 ml mleka
  • 5 dkg rodzynków, wanilia do smaku
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z masłem i drobno posiekaną wanilią, wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż powstanie jednolita masa. Ciasto zdjąć z ognia, dodać kolejno żółtka i cukier, ciągle mieszając. Następnie wymieszać lekko z ubitą na sztywno pianą z białek i opłukanymi rodzynkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, szczelnie zamknąć i gotować około 50 minut w kąpieli wodnej. Po ugotowaniu wyjąć z formy i posypać cukrem waniliowym.

Poziom trudności:

łatwy