24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z czerstwej bułki z bakaliami


Składniki:

  • 1/2 czerstwej bułki paryskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki łuskanych orzechów i migdałów
  • 4 - 6 jaj
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć. Rodzynki opłukać, orzechy posiekać, migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, roztartą bułkę, cukier. Pod koniec ucierania dodać bakalie. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 45 min.

Poziom trudności:

łatwy