24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z gotowanego ryżu i jabłek


Składniki:

  • 3 - 4 szklanki ryżu ugotowanego do miękkości w mleku (1 szklanka ryżu 3 szklanki mleka szczypta soli 3 dag masła ogrzewać w szybkowarze 15 minut)
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ewentualnie 10 dag rodzynków
  • masło i tarta bułka do formy
  • syrop owocowy lub śmietana do polania

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, ewentualnie rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową, wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, po czym wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 - 2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12 - 15 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy