24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z jarmużu


Składniki:

  • 70 dkg jarmużu
  • bułka kajzerka
  • cebula
  • łyżeczka tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 8 dkg kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa "włoska"
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Sposób przygotowania:

Umyte liście jarmużu podgotować w sporej ilości wody, a następnie niezupełnie miękkie odcedzić, oddzielić grube nerwy liściowe. Cebulę i czosnek podsmażyć w tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wysmarować formę budyniową masłem, wysypać tartą bułkę. Jarmuż, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać zmielone warzywa, wymieszać, przyprawić do smaku. Na końcu masę wymieszać z ubitą pianą i drobno pokrajaną kiełbasą, włożyć do formy. Formę zamknąć i wstawić do gorącej wody, przy powolnym wrzeniu w naczyniu zakrytym gotować około 50 minut. Następnie wystawić formę, a gdy 3-4 minuty przestygnie otworzyć, wyłożyć budyń na okrągły półmisek i polać stopionym masłem lub sosem pomidorowym.

Poziom trudności:

łatwy