24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z kalafiorów lub brokułów


Składniki:

  • 60 dkg kalafiora lub brokuła
  • sól
  • cukier
  • 1/4 l mleka
  • 7 dkg masła
  • 10 dkg mąki
  • 6 jaj
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg bułki tartej
  • 4 dkg masła do polania

Sposób przygotowania:

Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Kalafior opłukać, oczyścić, delikatną część głąba pokrajać w makaron, kalafior ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, podzielić na małe różyczki. Sporządzić ciasto: zagotować mleko z masłem, do mleka wsypać mąkę szybko ucierając powstające ciasto tak, aby nie było grudek; ciasto zestawić na słabo nagrzaną płytę i wysmażyć rozcierając łyżką aż zgęstnieje i stanie się przeświecające. Wtedy ciasto wyłożyć do miski i ucierać przez 20 min., dodając do gorącego ciasta po jednym żółtku. Ubić pianç, wyłożyć na ciasto, wmieszać lekko z ciastem i kalafiorem, dodać sól do smaku i masę budyniową wyłożyć do formy. Formę zamknąć przykrywką i wstawię do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować na średnio nagrzanej płycie 1 h. Ugotowany budyń wyjąc z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i budyń polać masłem rumienionym lub stopionym masłem i zrumienioną bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy, bo to lekkie ciasto szybko opada stygnąc.

Poziom trudności:

łatwy