24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z kalafiorów


Składniki:

  • 75 dkg kalafiorów
  • 10 dkg mąki
  • 10 dkg tłuszczu (margaryna lub masło)
  • łyżka masła
  • 2/3 szkl. mleka
  • 4 jaja
  • cukier i sól do smaku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pęczek kopru
  • żółty ostry ser

Sposób przygotowania:

Kalafiory oczyścić, ugotować i osączyć z wody. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić mlekiem i ostudzić. Do utworzonego gęstego ciasta dodać żółtka, posiekany koper, pokrajane drobno kalafiory i pozostałe składniki. Ubić pianę, wsypać tartą bułkę i całość ostrożnie wymieszać. Dalej postępować jak w przepisie na budyń z kapustą włoską. Podawać z białymi sosami i utartym serem.

Poziom trudności:

łatwy