24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń z kapusty cukrowej


Składniki:

  • 1 kg kapusty cukrowej
  • sól
  • cukier
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg cebuli
  • 8 dkg bułki pszennej
  • mleko do namoczenia bułki
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg bułeczki do formy
  • 4 dkg masła do polania
  • 2 dkg bułeczki do zrumienienia

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolonej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć, wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól i cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy. Formę zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 1/4 h. Ugotowany budyń Wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy.

Poziom trudności:

łatwy