24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Budyń


Składniki:

  • 6 łyżek mąki
  • 7 jajek
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek masła
  • skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Budyń gotuje się w blaszanej formie lub w serwecie na parze. Wypłukać kilka razy w wodzie serwetę, wycisnąć i wysmarować w środku grubo masłem na objętość półmiska, włożyć do niej przygotowaną masę. Potem włożyć do dużego rondla lub garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu około godziny, dolewając ciągle wrzątku. Ugotowany budyń przełożyć z serwetą na sito. Jak woda ścieknie, wyłożyć na półmisek i oblać sosem. Masło roztopić, dodać żółtka, śmietanę i cukier, rozbić to dokładnie, po czym dosypywać po trosze mąki, zmieszanej z utartą skórką cytryny. Ubijać nadal, aby nie było grudek. Dodać ubitą jednocześnie lub wcześniej pianę z białek, wymieszać. Przełożyć tę masę do wysmarowanej formy i gotować. Na półmisku polać jakimś słodkim sokiem.

Poziom trudności:

łatwy