24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Chałwa z marchwi


Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 50 g rodzynek
  • 8 ziaren zielonego kardamonu
  • 200 g cukru
  • 7 dl mleka
  • 50 g masła
  • 25 g łuskanych migdałow
  • 25 g orzechow pistacjowych

Sposób przygotowania:

Obraną marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyc do rondla, zalać mlekiem, dodać cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu 1 godz., uważajac, aby marchew nie przywierała do dna. W tym czasie utłuc w moździerzu (lub zemleć w młynku) ziarna kardamonu. Posiekać migdały i pistacje. Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodać rodzynki i masło oraz kardamon, wymieszać, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 20 min., często mieszając. Przełożyć chałwę do salaterki, wygładzić łyżka jej powierzchnię. Przybrać migdalami i pistacjami. Można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

Poziom trudności:

łatwy