24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Cukierki karmelowe z orzechami


Składniki:

  • 20 dag miodu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag obranych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kwadratową formę natłuścić, wyłożyć pergaminem i ponownie natłuścić. Zagotować miód ze śmietanką, a następnie gotować, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie karmel. Dodać orzechy. Masę przełożyć do formy i postawić w chłodnym miejscu. Gdy nieco stężeje, pokroić ją naoliwionym nożem na kawałki wielkości cukierków. Twardą masę położyć na natłuszczonej desce, ściągnąć pergamin; gdy trzeba, jeszcze raz pokroić i zawinąć w celofan każdy cukierek.

Poziom trudności:

łatwy