24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Cytrynowy deser


kwaśne!

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 cytryny
  • 150g cukru pudru
  • 200 ml białego deserowego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Sparzyc cutryny. Z dwóch owoców zetrzeć skórkę. Z trzeciej wykroić 4 plasterki i odłożyć. Ze wszystkich wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z połową cukru kryształu i cukrem waniliowym. Dolać wino i połowę śmietany. Wsypać połowę skórki cytrynowej.Ubijać na parze, aż masa zacznie gęstnieć. Sok podgrzać. Wymieszać z żelatyną. Dodać do kremu. Krem wystudzić.. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru kryształu. połączyć z kremem. Krem przełożyć do pucharków. Wstawić na godzinę do lodówki. Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Udekorowac plasterkami cytryny.

Poziom trudności:

łatwy