24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Czarna mańka


Składniki:

  • 75 dag dojrzałych czarnych czereśni
  • 1 szklanka czeronego wina
  • 1 cytryna
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek wiśniówki, brandy lub rumu

Sposób przygotowania:

Czereśnie oczyścić, umyć i wydrylować. Włożyć do emaliowanego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny oraz winem. Odstawić na 1 godzinę. Czereśnie dopriwadzić do wrzenia na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną przesiać i rozprowadzić zimnym winem, dodać do czereśni i mieszając na małym ogniu do xhwili, gdy sos nabierze konsystencję kisielu. Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do filiżanek i ostudzić.

Poziom trudności:

łatwy