24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Deser morelowo-pomarańczowy


Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 30 dkg moreli
  • 1 szkl. mleka
  • żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Owoce umyć i osuszyć. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą przekroić na pół. Z moreli wyjąć pestki, owoce pokroić w dość grube paski. Żółtko utrzeć z cukrem. Zagotować mleko, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z łyżką chłodnego mleka i, ciągle mieszając, gotować jeszcze przez chwilę. Nieco przestudzić, dodać utarte żółtko, cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Gdy sos wystygnie, zalać pokrojone owoce. Deser można polać nektarem brzoskwiniowym, udekorować cząstkami owoców lub konfiturą.

Poziom trudności:

łatwy