24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Deser orzechowy na zimno z sosem czekoladowym na gorąco


Składniki:

  • 40 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów do dekoracji (połówki)
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag masła. Krem: 4 żółtka, 2 niepełne szklanki mleka, 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki rumu
  • Sos:
  • 20 dag czekolady
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki masła
  • niepełna szklanka słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem. Pod koniec ucierania dodać obie mąki. Mleko lekko podgrzać i stopniowo wlewać, stale ucierając. Masę zagotować na bardzo wolnym ogniu, nie przerywając ucierania. Gdy krem będzie już gęsty, zdjąć go z ognia, dodać rum, ostudzić. Krem starannie wymieszać z orzechami i masłem roztartym z cukrem pudrem. Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym posmarowanym cienko masłem. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem przygotować sos: do rondelka wlać kawę, dodać masło, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do stopienia. Tort przełożyć na talerz, zdjąć pergamin. Wierzch udekorować orzechami. Gorący sos podawać osobno w sosjerce.

Poziom trudności:

łatwy