24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Deser owocowo-rumowy


Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • kiwi
  • pół banana
  • 100 g wermutu
  • 50 g rumu
  • cytryna
  • 1 szkl. kremówki
  • 10 dkg cukru pudru
  • łyżka rodzynek
  • 4 biszkopty lub rurki waflowe

Sposób przygotowania:

Jabłka i pomarańcze umyć, obrać ze skórki (pół pomarańczy ze skórką odłożyć do dekoracji), pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić obrany owoc kiwi. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Połówkę banana pokroić w grube półplasterki. Owoce wymieszać, skropić alkoholem i sokiem z połowy cytryny, rozłożyć do kompotierek. Ze śmietanki ubić krem, wymieszać go z cukrem i częścią wcześniej sparzonych i osączonych rodzynek. Owoce przykryć kremem, posypać resztą rodzynek. Do każdej kompotierki włożyć biszkopt lub rurkę waflową. Udekorować plasterkami pozostałych połówek cytryny (ze skórką) i pomarańczy.

Poziom trudności:

łatwy