24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Deser ze śliwkami


Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 75 g ryżu
  • laska wanilii
  • 1/2 l mleka
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • wiśniówka

Sposób przygotowania:

Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać. Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż, na środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać ciepły. Rada: aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.

Poziom trudności:

łatwy