24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Domowa chałwa na waflach


Składniki:

  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 4 - 6 łyżek kakao
  • 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Połowę cukru wsypać do rondla, wlać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż się cukier rozpuści i stopi. Gdy cukier nabierze brunatnozłotego koloru, należy przelać na wysmarowany masłem talerz. Po zupełnym stwardnieniu rozgnieść wałkiem. Ubić żółtka z resztą cukru, dodać masło i gotować na parze, stale mieszając (garnek z żółtkami wstawić do drugiego, z gotującą wodą). Gdy powstanie krem, wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Krem wymieszać z rozgniecionym cukrem i posiekanymi orzechami. Wafle podsmarować masą, płaską stroną wafli, przykryć drugim, docisnąć, obciążyć i wstawić na moment do lodówki.

Poziom trudności:

łatwy