24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Faworki


Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 łyżek śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki wódki albo łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, jajek, śmietany i spirytusu zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Rozwałkować je i kroić na długie prostokąty. Każdy z nich symetrycznie przekroić wzdłuż pośrodku. Jeden koniec przełożyć przez powstałą dziurkę. Podgrzać tłuszcz. Wrzucać porcjami na powierzchnię oleju. Odsączyć na bibule, jak wystygną posypać cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy