24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Francuski przekładaniec


Składniki:

  • 50 g ciasta francuskiego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka bułki tartej.
  • Nadzienie: 500 ml mleka,
  • 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 125 g cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • ewentualnie 1 łyżka wódki i olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy i wlewamy cienkim strumieniem do przygotowanej wcześniej masy, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na 4 paski, z których każdy dzielimy na 3 równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy