24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Gruszka zapiekana w cieście francuskim


Dla ambitnych i cierpliwych, ale warto...

Składniki:

  • 4 jędrne gruszki
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
  • 200 g cukru z trzciny cukrowej (niecała szklanka)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

Zagotuj wino z cukrem, cynamonem i anyżem. Gruszki obierz, nożem do wydrążania usuń gniazda nasienne. Owoce włóż do goracego wina i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Z ciasta francuskiego wytnij 4 kwadraty. Gruszki odcedź i osusz papierowym ręcznikiem. Wino zachowaj. Owoce zawiń w ciasto i posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Wstaw na 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika, by ciasto zachowało kształt. Nagrzej piekarnik do temperatury 210st.C. Przełóż gruszki na blachę wyłożoną pergaminem i piecz około 30 minut. Do wina z gotowania gruszek dodaj 2 łyżki dżemu porzeczkowego i gotuj bez przykrycia do uzyskania konsystencji syropu. Gruszki podawaj ciepłe, lecz nie gorące, z sosem winnym.

Uwagi:

Jest wyśmienite!

Poziom trudności:

trudny

Czas przygotowania:

60 minut