24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Gruszki w czerwonym winie z sosem z czekolady


Składniki:

  • 0,5l czerwonego wina
  • 150g cukru
  • pół laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • kawałek skórki cytrynowej
  • 2 duże gruszki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka koniaku
  • 4 kulki lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

Zagotować pod przykryciem wino z cukrem, laską cynamonu, goździkami oraz paskiem skórki cytrynowej. Gruszki umyć, wydrążyć od spodu gniazda nasienne, obrać ze skórki pozostawiając ogonek. Włożyć do syropu, gotować 8-10min w zależności od ich wielkości, uważając, by się nie rozgotowały. Gruszki zostawić w syropie do ostygnięcia. Przygotować sos czekoladowy - czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i zagotować, dolać koniak. Gruszki ułożyć na talerzykach, wokół rozłożyć kulki lodów, polać gorącym sosem czekoladowym.

Poziom trudności:

średni