24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Gruszki w sosie waniliowym


Składniki:

  • 4 duże gruszki
  • 20 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • pół szklanki słodkiej kremówki

Sposób przygotowania:

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka z wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, ułożyć w szklanych salaterkach lub pucharkach, ostudzić, oziębić w lodówce. Żółtka ubić do białości z dodatkiem połowy przewidzianej ilości cukru. Mleko i śmietankę zagotować z dodatkiem pozostałego cukru. Wrzący płyn wlewać do ubitych żółtek, ubijając szybko trzepaczką. Naczynie z masą wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, oziębić w lodówce. Sos wymieszać z cukrem waniliowym i zalać nim owoce. Dowolnie udekorować, np. konfiturami, rurkami waflowymi, kiwi lub biszkoptami. Porcje dla dorosłych można polać likierem owocowym lub kakaowym.

Poziom trudności:

łatwy