24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka pieczone z sosem karmelowym


Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • ok 150 g rodzynek
  • 200ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • 300g cukru kryształu
  • rum
  • cynamon
  • cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Sos najlepiej zrobić wcześnie (bo przestudzony gęstnieje) a potem ponownie go podgrzać. W rondelku/garnku rozpuścić masło, wsypac cukier kryształ, cały czas mieszając poczekać aż się roztopi. Gdy karmel zacznie nabierać lekko brązowego koloru (trzeba uważać, żeby nie przypalić!) zestawić z ognia i ostrożnie (pryska!) zalać śmietanką. Wymieszać (z karmelu zrobi się twarda grudka) i postawić z powrotem na ogień, podgrzewać aż cały karmel się rozpuści (jeśli śmietanka się zagotuje - zestawić na chwilę z ognia, jesli karmel przestanie się rozpuszczać można spróbowac dolać śmietanki) - KONIECZNIE cały czas mieszając, może to dość długo potrwać). Gdy wszystkie składniki się połączą zestawić z palnika i poczekac aż ostygnie (zgęstnieje).


Rodzynki krótko sparzyć wrzątkiem a następnie zalać rumem.

Jabłka umyć, obrać, ostrożnie wydrążyć środki. Przygotować mieszankę cynamonu i cukru wanilinowego, którą będziemy posypywać jabłka oraz 4 (mogą być podwójne) kawałki folii aluminiowej (na tyle duże, żeby zawinąć w nie jabłko.

Każde jabłko postawić na środku kawałka folii, do wydrążonego środka napchać rodzynek (jeśli jest ich za dużo, rozsypać resztę dookoła jabłka) oblać jabłka resztą rumu, który został po rodzynkach, obsypać mieszanką cynamonu i cukru wanilinowego, zawinąć folię (wszystkie "rogi" do góry i robimy "granat").

Piec w 200st około 50min.

Po upieczeniu jabłka ostrożnie wyłożyć na talerzyk (razem z dodatkowymi rodzynkami) i obficie polać uprzednio podgrzanym sosem karmelowym.

Uwagi:

Aby umyc garnek po karmelu najlepiej zalac go wrzątkiem ;)

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

60min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

agu | photo by elusia (http://www.flickr.com/photos/calahoe)