24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka w cieście


Składniki:

  • 4 duże, kwaskowe jabłka
  • 5 jajek, 40 dag mąki
  • pół litra mleka
  • szczypta soli
  • cynamon, drobny cukier
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, sól i wymieszać. Powoli wlewać mleko i mieszać, aż powstanie gładka, półpłynna masa. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry centymetrowej grubości. Białka ubić i dodać do ciasta. Plastry jabłka zanurzać w cieście i smażyć na oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem. Podawać gorące.

Poziom trudności:

łatwy