24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka z bezą


Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 4 dag suszonych fig
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 dag posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 4 dag herbatników
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), białko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć i wydrążyć. W górnej części wyciąć wgłębienie w kształcie stożka. Figi posiekać, włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, orzeszki, pokruszone ciasteczka i polać likierem. Jabłka ułożyć w formie, napełnić je masą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Białko ubić na sztywno, dodać cukier i migdały. Po 25 minutach pieczenia na jabłka wycisnąć za pomocą szprycy ubite białko i piec jeszcze około 10 minut. Posypać cukrem pudrem i orzeszkami pistacjowymi.

Poziom trudności:

łatwy