24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka z żubrówką


Składniki:

  • 4 szare renety
  • łyżka soku z cytryny
  • 15 dag cukru
  • butelka wody mineralnej niegazowanej
  • kieliszek żubrówki
  • goździk

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. 10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucić goździk, podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 min na wolnym ogniu, po czym przełożyć jabłka do niskiej szklanej salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić je do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karm e l. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu. 100 g - 115 kcal.

Poziom trudności:

łatwy