24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka zapiekane w winie


Składniki:

  • 6 winnych jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag posiekanych włoskich orzechów
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • aromat waniliowy
  • pół szklanki białego wina (może być domowe)

Sposób przygotowania:

Z nieobranych i nieprzekrojonych jabłek wydrążyć nożem lub specjalnym przyrządem gniazda nasienne, nadziać umytymi w ciepłej wodzie rodzynkami wymieszanymi z orzechami, 3-4 kroplami aromatu waniliowego, cukrem i ułożyć w formie. Na każde jabłko położyć kawałeczek masła i całość skropić winem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości. 100 g - 115 kcal.

Poziom trudności:

łatwy