24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Jabłka zapiekane z przyprawami korzennymi


afrodyzjak

Składniki:

  • 2 słodkie, kruche jabłka np. Ligol
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • mały kieliszek scherry
  • łyżka miodu
  • sok z jednej cytryny
  • dwie łyżki konfitury z róży
  • cynamon, goździki, skórka z cytryn
  • trochę masła

Sposób przygotowania:

Moczyć czyste jabłka w wodzie z cytryną przez 10 minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne (uważać, żeby nie przebić ich na wylot). W środki owoców wlać mleko skondensowane wymieszane z miodem, cytryną, cynamonem i goździkami. Skropić likierem, na każdym położyć wiórek masła. Na wierzchu położyć łyżkę konfitur. Włożyć jabłka do naczynia żaroodpornego, wlać do niego pół szklanki wody. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

2 porcje