24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Korzenny krem kokosowy


Składniki:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 300 ml śmietany 22%
  • 10 dkg cukru brązowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • do dekoracji
  • bita śmietana
  • uprażone wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Do garnuszka o grubym dnie wlać śmietanę i 1 szkl. wody, dodać cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, zmiksować i zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 min. Następnie wsypać cukier i wlać mleczko kokosowe. Gotować jeszcze około 5 min. W misce ubić jajka i żółtka. Wymieszać z masą śmietanowo-kokosową. Rozlać do małych foremek żaroodpornych, ustawić je w formie do pieczenia napełnionej do połowy wodą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C ok. 30 min. Krem wystudzić i podawać z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.

Poziom trudności:

łatwy