24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem bawarski I


Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1szkl. mleka
  • 1 szkl. kremówki
  • 10 dkg cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżka posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Wydrążyć z niej miąższ. Pustą laskę włożyć do mleka. Zagotować i ostudzić. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka ubić z cukrem w ciepłej kąpieli wodnej. Krem z żółtek wymieszać z miąższem wanilii i mlekiem. Ubijać w ciepłej kąpieli wodnej, aż podgrzeje się i zgęstnieje. Żelatynę odcisnąć i połączyć z kremem. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zastygającym kremem. Odłożyć trochę śmietany do dekoracji. Kremem napełnić 4 opłukane zimną wodą salaterki. Wstawić do lodówki. Zastygły krem wyłożyć na talerzyki. Przybrać bitą śmietaną i orzechami. Podawać z owocami.

Poziom trudności:

łatwy