24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem bawarski z malinami


Składniki:

  • 50 dkg malin
  • 300 ml kremówki
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Maliny przebrać, garść owoców zostawić do dekoracji, pozostałe wymieszać z cukrem pudrem, zmiksować i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać sok i skórkę pomarańczową, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtko utrzeć z łyżką cukru. Połowę kremówki podgrzać z łyżką cukru i powoli wymieszać z żółtkiem. Krem podgrzewać ok. 5 min., aż zgęstnieje - nie może się zagotować. W gorącym kremie rozpuścić żelatynę. Dodać przecier malinowy (4 łyżki odłożyć), wymieszać i schłodzić. Resztę kremówki ubić. Gdy krem zacznie tężeć, wymieszać go z ubitą śmietaną. Krem malinowy nałożyć do oziębionych foremek (np. po jogurcie), włożyć do lodówki na 5 h. Wyjąć na talerze, udekorować resztą malin i polać przecierem.

Poziom trudności:

łatwy