24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem bawarski z orzechami


Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 15 dkg drobnego cukru
  • 12 g żelatyny w listkach
  • 250 ml śmietany
  • 8 dkg mielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu ok. 10 min., często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 h do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami.

Poziom trudności:

łatwy