24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem cytrynowy - szpajza cytrynowa


Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 duża cytryna
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, do momentu aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje zagotować, po czym przestudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z całej cytryny i startą skórkę cytrynową, wymieszać, po czym dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych. Czynność tę należy wykonywać bardzo szybko, gdyż krem natychmiast tężeje. Stężały krem można dekorować ćwiartkami plastra cytryny wraz ze skórką oraz bitą śmiataną.

Poziom trudności:

łatwy