24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem cytrynowy I


Składniki:

  • 2 cytryny lub 1 1/2 cytryny i 1 pomarańcza
  • 4 żółtka
  • 12 dkg cukru
  • 5 białek (piana)
  • 1 dkg żelatyny
  • skórka cytrynowa
  • 3 łyżki wody gorącej (i pomarańczowa)

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny.

Poziom trudności:

łatwy