24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem cytrynowy II


Składniki:

  • 4 jaja
  • 15 dag cukru
  • 2 - 3 cytryny (15 dag)
  • 3 listki żelatyny lub łyżka sproszkowanej
  • 1/3 szklanki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wadzie, a następnie rozpuścić ogrzewając. Żółtka utrzeć z cukrem da białości, dodać sok z cytryny oraz trochę utartej skórki cytrynowej. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodać rozpuszczoną żelatynę mieszając, a gdy zacznie tężeć wymieszać z pianą. Krem kłaść do pucharków lub kompotierek (ewentualnie do jednego naczynia), które należy opłukać w zimnej wodzie i posypać cukrem pudrem. Ostudzić w zimnym miejscu. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i plasterkami cytryny. W przypadku ostudzania kremu w dużym naczyniu, należy przed podaniem na stół zanurzyć je na moment w ciepłej wodzie i wyłożyć na okrągły półmisek. Przybrać bitą śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy