24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem cytrynowy III


Składniki:

  • 6 żółtek
  • 15 dkg cukru
  • 1 cytryna
  • 0.25 l mleka
  • łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Cytrynę wyszorować i sparzyć dokładnie wrzątkiem. Zagotować mleko z mąką, ubić żółtka z cukrem, ustawić garnek z żółtkami na słabym ogniu i stale mieszając, wlewać po trochu gorące mleko. Trzymać na ogniu mieszając, aż krem nieco zgęstnieje. Następnie zestawić z ognia, od czasu do czasu lekko zamieszać, a gdy przestygnie - dodać sok i startą skórkę z cytryny dobrze wymieszać. Włożyć do szklanych miseczek, przybrać skórką pomarańczową.

Poziom trudności:

łatwy