24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem czekoladowy II


Składniki:

  • 10 dkg czekolady
  • 0.5 l śmietanki
  • 10 dkg cukru
  • 10 g żelatyny
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do gotującej się śmietanki. Wcześniej żelatynę namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić do gorącej czekolady. 10 dkg cukru ubić z żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą i wszystko razem trzymać ciągle na wolnym ogniu, mieszając, aż zacznie gęstnieć (byle się nie zagotowało). Gdy wystygnie, ubić dobrze, żeby zgęstniało, wlać w formę wysypaną cukrem i wynieść do piwnicy do zastudzenia. Dla oszczędności można ubić pianę z białek i wymieszać z pozostałą masą, po czym włożyć do formy. Lepszy jednak krem bez piany, choć będzie go o wiele mniej.

Poziom trudności:

łatwy