24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem czekoladowy


Składniki:

  • 15 dkg cytryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 5 jaj
  • 20 ml rumu
  • 2 dkg żelatyny
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej przegotowanej wody, postawić naczynie na parze, rozpuścić i przecedzić. Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier, sok z cytryny, startą wanilię, skórkę cytrynową, rum oraz kolejno żółtka. Na koniec wlewać powoli żelatynę stale mieszając trzepaczką. Formę wypłukać zimną wodą, posypać cukrem, wlać krem i pozostawić do zastygnięcia. Krem przed wyjęciem z formy zanurzyć na moment w naczyniu z ciepłą wodą, a następnie wyłożyć na półmisek, udekorować.

Poziom trudności:

łatwy