24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem kawowy w czekoladowych kubeczkach


Składniki:

  • 20 dag deserowej czekolady
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki rumu szklanka bitej śmietany
  • 8 czekoladowych ziarenek kawy
  • łyżeczka żelatyny Instant

Sposób przygotowania:

1. połam czekolade na małe kawałki, włóż do miski i postaw ją na rondlu z gorącą wodą. Podgrzewaj na parze, aż czekolada sie stopi,nie trzymaj jej na ogniu zbyt długo, bo zmatowieje... 2.Do 8 plastikowych jednorazowych kubków nałóż po porcji płunnej czekolady. Obracaj kubeczkami tak, by pokryć czekoladą całe ścianki i dno naczyń. Potem wstaw kubki do lodówki, by czekolada stężała 3.Utrzyj żółtka na parze z cukrem. Ciągle mieszając, wlewaj powoli kawę irum. Ucieraj, aż krem zgęstnieje. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody i wymieszaj z kremem. Potem zdejmij z ognia i wystudź 4. 8 łyżeczek bitej śmietany odłoż, a reszte wymieszaj z kremem. Z czekoladowych kubków usuń plastik, nałóż krem, chłodź 2-3 godziny. Potem udekoruj bitą śmietaną i czekoladowymi ziarenkami kawy.

Poziom trudności:

średni