24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Krem z sosem truskawkowym


Składniki:

  • krem: 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki śmietany 30-proc.
  • 10 żółtek
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 esencja arakowa
  • do przybrania:
  • truskawki
  • świeża melisa
  • sos:
  • 1,2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc

Sposób przygotowania:

* Najpierw przygotuj krem – żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i śmietaną. Masę żółtkową wlej do gorącego mleka, intensywnie mieszając, aż krem zgęstnieje. W gorącym kremie rozpuść żelatynę, a następnie całość starannie wymieszaj. Rozlej krem do foremek lub filiżanek, odstaw do lodówki, aby stężał. * Następnie przygotuj sos – truskawki oczyść z szypułek, umyj i osącz, a następnie zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z musem truskawkowym. * Krem wyjmuj z foremek, zanurzając je we wrzątku. Podawaj na sosie truskawkowym, przybrany melisą oraz świeżymi owocami.

Uwagi:

cos pysznego coś słodkiego!!

Poziom trudności:

łatwy